Bøker

Koronavåren

Intervjubasert dokumentarbok utgitt på Museumsforlaget i 2020. Gjennom opplevelsene og refleksjonene til fem mennesker fra ulike deler av arbeidslivet, ser vi hvordan det norske samfunnet reagerte da korona nærmet seg landets grenser og etter hvert skapte  unntakstilstand for oss alle. Boka følger nyhetsbildet og kobler hovedpersonenes og forfatternes private opplevelser til det hendelsesforløpet vi alle var en del av.

Hva skjedde egentlig mellom februar og juni 2020? Hvem var vi før korona, hvordan reagerte vi da livet ble forandret? Hvordan var det å ikke kunne besøke en mor på sykehjem, hva gikk gjennom hodet til helsearbeiderne og de ansatte i matbutikkene da angsten var som størst, hvordan greide utelivsgründere seg da alt stanset? Hva med de som ble permittert fra jobb, de som sjonglerte hjemmekontor og familieliv, eller de single som ble helt, helt alene da vi bare skulle holde oss hjemme? Hva tenkte vi egentlig den gang, da vi ikke visste hva som lå foran oss? Koronavåren gir oss svar på disse spørsmålene

Da jeg og medforfatter Randi Lillealtern skrev boka, trodde vi at det mest interessante med dokumentarprosjektet var å vise hvordan holdninger og atferd endret seg i møte med en ukjent unntakstilstand. I ettertid ser vi at det kanskje er like verdifullt å ha dokumentert hvordan samfunnet så ut før korona. Reaksjonene våre da koronatiltakene ble innført, forteller også denne historien.

Dette dokumentarprosjektet resulterte ikke bare i bok, men ble i tillegg formidlet i en podkastserie, som ble publisert hos Adresseavisen: Da alt stanset.

 

Motiverte folk skaper mest, Norservice i vekst gjennom 50 år

Oppdragsbok, utgitt i 2011. Du finner den hos Nasjonalbiblioteket. Historien til attføringsbedriften Norservice as, som ble startet under navnet A/S Yrkesvalghemmedes Industri (YVI),  henger tett sammen med utviklingen av det norske velferdssamfunnet. En grundig gjennomgang av bedriftens arkiv, intervjuer med aktuelle kilder og samarbeid med redaksjonskomiteens helsehistoriker, Erik Ingebrigtsen, resulterte i ei bok som er lesverdig utover det rent bedriftshistoriske.

Redaksjonskomiteens leder Grete Haug ga prosjektet følgende skussmål:

Forfatter Guro Kulset Merakerås var en drøm å samarbeide med, både for redaksjonskomiteen og bokens mange kilder. Fordi hun behersker kunsten å lytte og stille gode spørsmål som settes inn i en større sammenheng, fant Merakerås tråden som gjorde bedriftshistorien vår til en spennende fortelling. Hennes uvanlig sikre penn ga bedriften en bok vi har stor nytte og glede av, både internt og eksternt.